Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ilyenkor tél végén, tavasz elején gyakran előfordul, hogy kesztyűt már nem hordasz és a dupla harisnyát is hanyagolod, a végén pedig alaposan átfagynak az ujjaid és lábujjaid. A pasik többsége nehezen érti meg a lányok problémáját, pedig sajnos létező dilemmáról van szó: kilencszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy a nők végtagjai átfagynak, minthogy férfiember küzdjön jéghideg kezekkel-lábakkal. Mit lehet tenni a békalábak ellen? Íme néhány tipp a feetforlife.org oldal szakértőitől…

 

  • Válassz megfelelő cipőt.

A vérkeringés számos feladata mellett a test saját központi fűtőrendszere is egyben: ha egészséges vagy, a szervezetedben eloszló vérmennyiség egyenletes hőmérsékletet biztosít, a nem megfelelő - például túl szoros, túl szűk - cipő viszont elzárhatja a vért a lábadtól, így fázni fognak a virgácsok.

  • Figyelj oda az étrendedre.
Ha épp nincs szezonja az adott vitamint tartalmazó gyümölcsöknek, befőtt vagy tabletta formájában is magadévá teheted a vitamin4...

Kép

 

Ha épp nincs szezonja az adott vitamint tartalmazó gyümölcsöknek, befőtt vagy tabletta formájában is magadévá teheted a vitamin4...

A K-vitamin, más néven fillokinon rendkívül fontos része a táplálkozásnak: elsősorban a véralvadás szempontjából elengedhetetlen fehérjék termelése szempontjából fontos, de a csontozatban, valamint egyéb szövetekben található más fehérjék előállításához is szükség van rá. A hal, a saláta, a gyömbér, az újhagyma, a barack mind elsősosztályú K-vitamin források, ha tehát elegendőt eszel ezekből az étkekből, a vérkeringésed is tökéletes marad.

  • Sportolj rendszeresen.

A rendszeres testmozgás - legyen szó sétáról, futásról vagy más, megerőltetőbb izomgyakorlatról - segít a szívnek abban, hogy megfelelő módon pumpálja a vért a végtagokba, így ha sokat mozogsz, soha nem fázol. (Idős korban persze ez már picit másképp működik, de míg még nem az időskori fázékonyságról beszélünk, hanem arról a természetes jelenségről, ami minden fiatal lányt érint.)

  • Ne hirtelen próbáld felmelegíteni a lábadat.

Amikor átfagytak a lábaid, érthető, ha szeretnéd azonnal felmelegíteni őket, ezért például olyan extrém eszközökhöz folyamodsz, mint a forróvíz. Ez talán célravezetőnek tűnik, de hosszútávon nem egészséges és megzavarhatja a vérkeringést is, azonkívül szárítja a bőrt és égési sérülésekhez vezet. A legjobb, ha a fokozatosság elvét követed: szépen, lassan, természetes módszerekkel melegíted fel az elgémberedett végtagot. A lábmelegítőt például pont ezért találták ki…

  • Igyál sok folyadékot, lehetőleg vizet.

Ha a kiszáradáshoz közeli állapotba kerülsz - vagyis nem iszol eleget - a kezeid és a lábaid hidegebbé válnak, mivel a a száraz bőr képtelen magában tartani a nedvességet és a meleget.

  • Szavazz a természetes alapanyagokból készült zoknikra.
A pamutzokninak más előnye is van a műszálassal szemben: a szag (hiánya ;)!

Az olcsó, szintetikus anyagokból előállított, műszálas zoknik nem képeznek olyan természetes védőréteget, amely megőrizné a test melegét. A pamut- és gyapjú alapanyagú zoknik ezzel szemben kevésbé sűrű textúrából állnak, így a meleget magukba zárják.

  • Hidratálj.

A lanolinos krémek segítenek visszaállítani a bőr természetes nedvességtartalmát, így a vérkeringés is élénkebbé vélik, ami segít megőrizni a test melegét.

és végül, de nem utolsósorban:

Bújj oda a barátodhoz, ő biztosan felmelegít majd!